Menkıbe Ne Demek?

Menkıbe, dini ya da tarihi bir olayı destansı bir anlatıma dönüştüren sözlü edebiyat türüdür. Bazen gerçeklikle bağdaşmayan öğeler içerebilir. Türk kültüründe önemli bir yere sahiptir ve geniş kitleler tarafından takip edilir. Menkıbeler, toplumsal değerleri yansıtması açısından da önemlidir.

Menkıbe Nedir?

Menkıbe, geçmişte yaşamış olan kişilerin veya bir takım olayların zamanla ağızdan ağıza aktarılması sonucu oluşan halk hikayeleridir. Bir nevi masal niteliği taşır ve insanlar arasındaki iletişimi güçlendirir.

Menkıbelerde genellikle imza atılabilecek kişilerin, peygamberlerin, evliyaların ve hatta hayvanların bile anlatıldığı sıklıkla görülür.

Bu halk hikayeleri içerisinde yer alan dinsel ve manevi içerikli olayların yanı sıra, sosyal ve kültürel olaylar da anlatılır. Bir toplumun tarihi, gelenek ve görenekleri menkıbeler sayesinde kuşaktan kuşağa aktarılır. Dolayısıyla menkıbeler, bir toplumun tarih ve kültürünü yansıtmak açısından da önemlidir.

Menkıbelerde gerçeğin yanı sıra hayal gücüne da büyük bir pay düşer. Fakat bu durum anlatılan olayın gerçekliğine ya da kişinin hayal gücüne bağlıdır.

Yorum yapın

takipçi satın al